Οδηγίες σποράς

Σε σπορείο

envelope3Σε μικρά δοχεία με τρύπα από κάτω (ποτηράκια μίας χρήσης, σακουλάκια ή ειδικά σπορεία) βάζουμε χώμα, ρίχνουμε 1-2 σπόρους και από πάνω χώμα 0,5-1 εκατοστό. Ποτίζουμε κατά προτίμηση από κάτω (δηλαδή σε κάποιο δίσκο που έχουμε ακουμπήσει τα δοχεία μας), ρίχνουμε τόσο νερό όσο θα απορροφηθεί από το χώμα μέσω της τρύπας του δοχείου. Σκεπάζουμε το σπορείο με διαφανές νάιλον και το μεταφέρουμε σε μέρος φωτεινό (όχι άμεσο ήλιο) και ζεστό +15ο C.

Ποτίζουμε τακτικά με τον ίδιο τρόπο, διατηρώντας ελαφρώς υγρό το χώμα. Όταν τα φυντάνια βγάλουν 4-5 φύλλα ανοίγουμε περιοδικά και αυξανόμενα το νάιλον για αερισμό και εγκλιματισμό των φυντανιών. Αν έχετε φυτέψει διάφορα φυτά φτιάξτε τους ταμπελάκια για να ξέρετε τι είδος έχετε βάλει σε κάθε δοχείο.

 

 Μεταφύτευση

envelope2Αν το φυτό σας προέρχεται από σπορείο, μεταφυτεύεται σε κατάλληλο έδαφος μαζί με τη μπάλα χώματος-ριζών, σε αποστάσεις σύμφωνα με το φάκελο των σπόρων. Ανοίγουμε ένα λάκκο στο χώμα, πρώτα τον υγραίνουμε καλά και μετά βάζουμε το φυτό μας μέσα και ρίχνουμε από πάνω χώμα και πιέζουμε καλά. Ποτίζουμε αμέσως.

 

 

Σπορά έξω

Αν είναι σπόροι που θα φυτευτούν κατ’ ευθείαν στο έδαφος, ανοίγουμε σε αφράτο χώμα ένα ρηχό αυλάκι πρώτα ποτίζουμε και μετά ρίχνουμε έναν-έναν σπόρο σε αποστάσεις σύμφωνα με το φάκελο. Μετά καλύπτουμε με χώμα.

Οδηγίες σποράς Οδηγίες σποράς